Poznáš ten pocit, keď vieš, že niečo je nesprávne, neférové a chceš to ukázať svetu? Chceš, aby všetci videli to, čo vidíš ty a zmenili svoj postoj, svoj životný štýl či návyky? Chceme ľuďom ukázať krutosť v zákulisí živočíšneho priemyslu, jeho neefektívnosť, zbytočnosť a dopad na naše prostredie a lepšie možnosti ako zabezpečiť zdravú výživu pre celý svet. Tiež asi poznáš ten pocit nemohúcnosti, keď sa svet okolo teba mení veľmi pomaly, keď väčšina ľudí tvoje argumenty počuje a nerobí s nimi nič. Je to frustrujúce a niekedy demotivujúce.

Chceme to najvačšie dobro pre zvieratá, čo najskôr. Chceme znížiť ich utrpenie čo najskôr a čo najefektívnejšie. Preto sme sa stali vegánmi, lebo vieme, že je to tá najrýchlejšia cesta k zníženiu utrpenia čo najväčšieho počtu zvierat. Ale je tu ešte jeden veľmi dôležitý krok, ktorý môže mať ešte väčší dopad – ako pôsobíme na ľudí okolo nás, aká je naša stratégia a spôsob propagácie? Tak, ako môže vegán veľa ľudí inšpirovať, môže ich aj veľa odradiť. Rozdiel je len v jeho chápaní medziľudských procesov, ľudského mozgu, návykov a ako ľudia vnímajú či adoptujú zmenu. Nesprávny prístup k ľuďom im skôr dá dôvody sa vegánstvu vyhnúť, ako mu dať šancu.

Bol by to krásny svet, keby každý, komu povieme naše dôvody pre vegánstvo, ich hneď pochopil a adoptoval. Ale realita je iná. Ľudia na to musia prísť sami, v ich vlastnom čase a priestore, bez nátlaku. My im môžme podať ruku, ukázať smer a uľahčiť uvažovanie či hľadanie argumentov, ale bez nátlaku či dávania pocitu viny.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ani my sme sa nenarodili vegánmi (teda väčšina z nás). Aj my sme potrebovali roky na to, aby sme došli k vegánstvu – nie len na to, aby sme sa o ňom dozvedeli, ale aj na to, aby sme svoje vnímanie zvierat vedeli spracovať do svojich rozhodnutí a zakomponovať do nášho života. U niekoho bol tento proces rýchlejší, u niekoho pomalší, no musíme brať na vedomie, že sme takzvaní “Early adopters” = osvojili sme si novinku na trhu ako prví. K tomuto článku ma inšpiroval Vegan Strategist – Tobias Leenaert, (ktorý má naozaj dobré názory na aktivizmus a pozitívne šírenie myšlienok) a jeho článok zamýšľajúci sa nad profilom dnešných vegánov. Konkrétne model difúzie inovácií, ktorý vysvetľuje ako ľudia adoptujú inovácie a delí ich podľa toho do rôznych kategórií:

diffusion-of-innovation

Kde zľava sú skupiny, ktoré inovácie začínajú, adoptujú rýchlo, patria do skorej väčšiny, neskorej väčšiny alebo tí, ktorí sa “vlečú” úplne vpravo.

To vystihuje prístup spoločnosti k inovatívnym, prelomovým a netradičným nápadom – tí, ktorí to začnú sú nadšení, chcú to adoptovať rýchlo, no sú tiež menšina. To je štádium vegánstva dnes vo svete. Dlhoroční vegáni patria do kategórie inovátorov, nedávni vegáni patria do kategórie early adopters a svet sa pomaličky otvára vegánstvu = skupina skorej väčšiny (fialová) vníma a začína adoptovať vegánstvo ako bežnú vec.

Je to veľký krok z hľadiska aktivistov – kde 30 rokov dozadu bolo vegánstvo na Slovensku niečo radikálne, underground a v malých kruhoch, dnes už prechádza do mainstreamu:

  • vegánske produkty v ponuke každého supermarketu
  • vegánske eshopy, oblečenie, topánky, kozmetika
  • vegánske organizácie, udalosti, festivaly
  • vegánske reštaurácie, alebo vegánske možnosti v reštauráciách, kaviarňach, na festivaloch
  • vegánstvo v masmédiách, v kuchárkach
  • vegánstvo u celebrít
  • pohľad na zabíjanie zvierat pre produkciu mäsa a živočíšnych produktov sa mení – stále sa to deje v zákulisí, no priemyslu prihára pod zadkom – aj bežný konzument mäsa a iných živočíšnych produktov sa už zamyslí nad ich pôvodom

Naozaj obrovský pokrok za niekoľko desiatok rokov. Ak zoberieme do úvahy, že konzumácia živočíšnych produktov mala veľa času na zakorenenie sa do spoločnosti a zvykov ľudí, tak je takáto zmena len za niekoľko desaťročí dobrým výsledkom.

Ale berme na vedomie aj to, že skupiny ľudí na ľavej strane grafu nepotrebujú toľko času a argumentov na to, aby pochopili túto myšlienku. Práve skupiny na pravej strane grafu sú tým tvrdším orieškom. Tento graf sa používa skôr pri výskume adopcie nových technológií – napríklad smartfónov. Určite poznáš niekoho v zelenej skupine úplne napravo (čo sa týka adopcie smartfónov) a ani z nej asi nevylezie čo sa týka smartfónov. Nepotrebuje to, stačí mu jednoduchý telefón, ktorým sa dovolá známym. Ani SMS nepoužíva. Jeho na smartfón nenahovoríš. Zmena príde skôr sama tým, že sa už úplne jednoduché telefóny prestanú vyrábať a bude musieť prejsť na modernejší. Alebo že jeho známi budú všetci mať moderné telefóny a pod trochou tlaku rovesníkov si kúpi modernejší telefón. Ale je to dlhodobá zmena a silné argumenty a nátlak dnes ho skôr odpudí od kupovania moderného telefónu.

To isté platí pri osvete vegánstva – ľudia v neskorej väčšine (oranžová farba) už počuli naše argumenty, len ich ešte nezačlenili do svojho života. Majú iné priority, nevidia utrpenie zvierat tak, ako my. Ale postupom času, pribúdaním vegánskych produktov okolo nich, začleňovaním vegánstva do spoločnosti a zmenami v ich kruhu priateľov raz prídu k realizácii, že už je čas. Ľudia v poslednej skupine to buď nikdy nespravia, alebo to spravia skôr pod tlakom rovesníkov a spoločnosti, či z nevyhnutnosti, keď sa tomu prispôsobí celá spoločnosť a systémy v nej.

Čo si z toho zobrať?

Tak ako nám to povedal dlhodobý a skúsený aktivista za práva zvierat, hovorí nám to aj difúzia inovácií – nie každý vidí svet našimi očami, preto nemôžme ľudí odsudzovať, ak nekonajú rovnako ako my, po zhliadnutí tých istých argumentov.

  • Niektorí z nich patria ešte do modrej skupiny skorých “adotpérov”, im stačí podať základné argumenty a spravia ďalšie kroky sami (len sa k tým argumentom ešte nedostali, naša úloha je jednoduchá – ukázať im kde ich nájdu)
  • ďalší (väčšie množstvo) budú patriť do fialovej skupiny skorej väčšiny – oni si vypočujú naše argumenty, no budú skeptickejší, potrebujú viac času, uvažovania a sledovania zmien v spoločnosti, aby zmenili názor. Tu tiež podajme argumenty, ale bez nátlaku. Len informujme, ukážme im možnosti a ako sa rozširujú všade navôkol. Zvyšok už nechajme na nich.
  • zvyšok spoločnosti (zvyšná väčšina) bude patriť do oranžovej skupiny neskorej väčšiny – na nich budú dnes naše argumenty skôr neplatné, oni sa prispôsobujú viac na základe sledovania trendov väčšiny, ako na základe argumentov menšiny. Potrebujú čas a nechávajú sa ovplyvniť takzvanými trendsetters – ľuďmi a inštitúciami, ktoré udávajú trendy (obchody, reklama, celebrity a pod.). Radšej sústreďme našu energiu na ovplyvňovanie týchto trendsetterov a oranžová skupina bude nasledovať.
  • posledná zelená skupina – naše argumenty sú pre nich prázdne, majú svoj názor na vec, nemajú radi zmenu a zmenia sa len keď to je nevyvhnutné, keď sa zmení väčšina spoločnosti. Tu je naša energia premrhaná – hádzanie hrachu na stenu. Môžu to byť napríklad ľudia, ktorí sa s tebou hádajú na Facebooku – presadzujú svoje právo na jedenie mäsa za každú cenu. Ich presviedčanie si vyžaduje veľa energie a pevných nervov, no aj keď sa nám niečo pozitívne podarí – práve sme investovali veľké množstvo energie do jedného človeka. Naša energia je lepšie využitá na predošlé skupiny, kde je adopcia pravdepodobnejšia.