V dnešnom uponáhľanom a konzumnom svete môže byť ťažké predstaviť si ako ovplyvní tvoj krok k vegánstvu životy zvierat. Okolo nás vidíme hlavne ľudí, ktorí sa nad tým ešte nezamýšľajú, ale bežne konzumujú živočíšne produkty, bez vedomia ich dopadu na životy zvierat a životné prostredie. Ak sa ty dnes rozhodneš pre vegánstvo, tak oni budú pokračovať v tomto živote ďalej, tak kde je tá veľká zmena? Nič sa neboj, je to veľká zmena – malý krok s veľkým dopadom. Je len potrebné 

sa na to pozrieť zo širšieho hľadiska, vlastne z niekoľkých hľadísk.

Už niekoľkí ste nám písali s otázkou “Chcem začať žiť vegánskou filozofiou, no ak ja prestanem jesť živočíšne produkty, ostatní ľudia budú pokračovať ďalej, tak ako to ovplyvní životy zvierat?

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Je to dobrá otázka, každý veľký krok v živote by sme si mali takto kriticky premyslieť a pýtať sa otázky za danú tému ale aj proti. Je potrebné sa zamyslieť hlbšie a hľadieť do zákulisia dnešného sveta, do zákulisia živočíšneho priemyslu, ako funguje ekonomika, čo ovplyvňuje to, čo ponúkajú obchody. Ďalej aj bočné efekty tvojho rozhodnutia – ako to bude vnímať tvoje okolie, ako to ovplyvní tvojich blízkych. Prejdeme si tieto hľadiská detailnejšie.

Živočíšny priemysel – prečo existuje?

Toto je najdôležitejšie hľadisko z hľadiska vegánstva – ak začneš žiť bez živočíšnych produktov, tak už viac nebudeš podporovať živočíšny priemysel. Nebudeš niekomu platiť, aby zvieratá choval v klietkach a zlých podmienkach, kŕmil ich neprirodzenou stravou a nakoniec surovo zabil. Živočíšny priemysel existuje len preto, že po jeho produktoch je dopyt. Priemysel nemôže existovať bez dopytu. Tvoj krok k vegánstvu tento dopyt zníži. Priamo tak, že ty nebudeš kupovať jeho produkty. Nepriamo tak, že tvojím správaním ovplyvníš aj ľudí v tvojom okolí, a tí možno znížia dopyt po týchto produktoch. Je to taká reťazová reakcia.

Ak klesne dopyt, tak klesne aj ponuka. Jednoduché pravidlo ekonomiky, ktoré určuje, čo priemysel ponúka a vyrába. Ak klesne dopyt po živočíšnych produktoch (po mäsa, mlieku, vajciach, syroch, mede, vlne, koži atď.), tak klesne aj miera výroby. To ovplyvní koľko zvierat bude tento priemysel musieť vykorisťovať – zníži ich počet.

Aj keď iní okolo teba budú aj naďalej konzumovať živočíšne produkty, celková spotreba sa zníži – Podľa PETA, bežný človek skonzumuje okolo 200 zvierat ročne (nielen zje, ale ak kupuje aj kožu, tak prispieva k ich smrti a pod.). Z toho je asi 130 kreviet a podobných morských živočíchov, 40 rýb, 26 sliepok, pol prasaťa a desatina kravy. Tým, že prejdeš na vegánstvo teda ušetríš život a trápenie tomuto množstvu tvorov.

Vyšší dopyt po vegánskych produktoch

Zníženie dopytu po živočíšnych produktoch sa odzrkadlí vo zvýšení dopytu po vegánskych produktoch. Tvoje peniaze pôjdu do rúk ľuďom a firmám, ktorým záleží na zvieratách. V niektorých prípadoch to je kontroverzné – napríklad ak reštaurácia, ktorá predáva hlavne mäso – napríklad burgre, ponúka aj vegánsky burger. Tvoje peniaze použijú všeobecne na fungovanie celého biznisu, teda aj na nákup mäsa. Ale ich pomer sa zmení – kde predtým nakupovali 100% mäsové burgre, teraz budú nakupovať napr. 95% mäso a 5% vegánsky burger. Ak sa k tebe pridá niekto z okolia, tento pomer sa zasa zmení. Supermarkety budú mať dôvod zväčšovať svoje rastlinné / vegánske regály, školy a stravovacie zariadenia budú skôr či neskôr musieť vyhovieť aj tomuto životnému štýlu.

To isté platí pri kozmetike alebo oblečení – začneš nakupovať od ľudí, ktorí sú pripravení zmeniť svoj biznis k lepšiemu. Tí, ktorí nie sú pripravení sa takto prispôsobiť, budú zarábať menej a menej, a časom budú prinútení ak nie z vlastného morálneho rozhodnutia, tak z čisto ekonomického. A keď ide o to, či sa zvieratá zabíjajú pre priemysel alebo nie, tak je jedno, či ten dôvod je morálny alebo čisto ekonomický. Dôležité je, že sa nezabijú.

Čím vyšší dopyt po rastlinných alternatívach a vegánskych produktoch, tým vyššia výroba. Čím vyššia výroba, tým viac technológie a pokroku – čo bude mať za výsledok zefektívnenie výroby a zníženie cien. Vezmime si príklad mlieka dnes. Rastlinné je drahšie ako živočíšne. Má to viacero dôvodov, medzi hlavné patria tieto dva:

  • rastlinné produkty – mlieka, sú novinkou na trhu, čo automaticky znamená vyššia cena. Je ich menej, čo tiež odôvodňuje vyššiu cenu (z hľadiska jedinečnosti – “niche product”, a z hľadiska nákladov na výrobu)
  • živočíšne mlieka sa vyrábajú už dlho a výroba sa zefektívnila (na úkor zvierat), preto sú náklady nižšie. Ďalej veľkú rolu v cene mlieka hrajú štátne a EU dotácie. Ešte sme nepočuli o takejto podpore pre rastlinné mlieka. Dôvodom je aj to, že živočíšne výrobky sú tak zakorenené do systému, že ich otázka nie je len ekonomická ale aj politická. Keď sa rastlinné mlieko stane aj politickou otázkou, to bude veľký obrat k lepšiemu pre zvieratá na celom svete.

Reťazová reakcia – vegánstvo a tvoje okoliebe the change you wish to see in the world

Tvoj krok k vegánstvu a jeho efekt nekončí pri šetrení životov zvierat len u teba. Začneš sa stravovať ináč, začneš komunikovať myšlienku vegánstva (či už aktívne alebo pasívne) do širšieho okolia, začneš využívať vegánske produkty. Pri návštevách blízkych sa oni budú zamýšľať nad tým, čo pre teba prichystať a navariť – možno pozrú na recepty cez Google, naučia sa skvelý recept a budú ho variť aj naďalej. Tvoje okolie si všimne tvoju novú filozofiu a podvedome zmení svoj názor na vegánstvo (alebo sa o ňom dozvie, ak to je úplná novinka). Už to nebude nejaká undergroundová myšlienka, ale bežný životný štýl, ktorým žijú niektorí ľudia. Niektorí z tvojho okolia možno prejdú na vegánstvo tiež, iní obmedzia konzumáciu živočíšnych produktov. Čím viac ľudí takto žije, tým bežnejšie to bude. Začne sa o tom hovoriť aj v médiách, v politike, školách a iných kruhoch. Všetko to bude mať jeden hlavný efekt – znižovanie utrpenia zvierat, a popri ňom aj zlepšovanie ekologickej situácie, či zdravia ľudí.

Pekná ilustrácia tohto trendu je nárast počtu vyhľadávaní cez Google (čísla nie sú absolútny počet vyhľadávaní, ale index, ktorý Google počíta. Dôležitý je ich trend a nárast, nie ich definícia):

Takže neboj, tvoj krok k vegánstvu má oveľa väčší dopad, ako sa na prvý pohľad môže vzdať :).