Nedávno sme sa zúčastnili VeganFestu 2016 v Brne a prinášame vám foto-reportáž z dvoch dní plných prednášok, nových poznatkov, známostí a skvelých jedál. Celý festival trval 15 dní, od 5.3. do 20.3. a bol to už jeho 5. ročník. Usporiadal ho Kolektiv pro zvířata, s podporou ďalších partnerov a dobrovoľníkov. Týchto 15 dní bolo plných prednášok, premietaní, workshopov, dobrého jedla, informácií, kníh a oblečenia s vegánskou tématikou. My sme sa zapojili tiež a to prednáškou o Vegánstve na cestách a druhou prednáškou o Záchranných centrách a sanktuáriách pre zvieratá vo svete. Najviac nás ale zaujali prednášky Martina Ballucha, zakladateľa Rakúskeho VGT – Verein Gegen Tierfabriken (Spolok proti veľkochovom / fabrikám so zvieratami), ktoré sa veľmi aktívne a úspešne venuje zamedzovaniu vykorisťovania zvierat pre rôzne účely – kožušiny, klietkový chov sliepok, umelý chov zvierat na poľovačky a ďalšie. Martin Balluch má dlhú históriu (z toho, čo sme počuli odhadujeme aspoň 30 rokov) z oblasti ochrany zvierat, protestov, direct action a verejného oslobodzovania zvierat z veľkochovov.

Jeho prvá prednáška nám ponúkla čo najefektívnejšie spôsoby aktivizmu za práva zvierat v dnešnom svete a demokratickom systéme – skúsenosti založené na dlhých rokoch skúšania rôznych prístupov. V druhej prednáške nám priblížil históriu aktivizmu za práva zvierat v Anglicku v 90. rokoch.

Obe prednášky boli naozaj zaujímavé a plné užitočných informácií, ktoré sa chystáme spracovať do ľahko použiteľnej a šíriteľnej formy a zverejniť čoskoro na našich stránkach. 

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ďalej sme sa dozvedeli viac o Hnutí 269 a ich činnostiach a projektoch, overili si naše znalosti o zdravej výžive na prednáške Pavla Ovesného “Veganství pro zelenáče”.

Celý program bol rôznorodý a taký plný, že ho tu radšej nebudeme prepisovať… Môžete si ho pozrieť na oficiálnej stránke Program Veganfest 2016.

Okrem prednášok sme si pochutili na skvelých jedlách pripravených Brnenskými vegánskymi reštauráciami ako Veg8Café, VBistro, RAW with love, Charakter Bakery, ParadoxCosm´etikaTři ocásci, a náš favorit Forky’s, u ktorých sme obedovali aj na potulkách Brnom mimo festivalu.

Ako to už na takýchto udalostiach býva, bola to skvelá príležitosť na spoznanie nových ľudí, skupín a pohľadov na aktivizmus či spôsoby osvety. Niečo sme sa naučili, niečo sme my podali ďalej a vrátili sme sa plní nápadov na dosiahnutie našich cieľov efektívnejšie :).

Tešíme sa na ďalší ročník!

Nech sa páči, viac už vo fotoreportáži: