Na východe sa v posledných mesiacoch s podujatiami propagujúcimi vegánsky životný štýl akoby roztrhlo vrece. A tak po prvých košických Vegánskych hodoch, niekoľkých komunitných vegánskych večeriach a premiérovom premietaní filmu UNITY, prichádza ďalšia vegánska večera do prešovskej Christianie.

Nedeľný veget PrešovVegánske večere si v Prešove už získavajú svoju tradíciu, no siedme pokračovanie Nedeľného vegetu je čímsi špeciálne. Čerešničkou na torte skvelej vegánskej hostiny bude premietanie prelomového dokumentu Cowspiracy: Tajomstvo udržateľnosti.

Film Cowspiracy: Tajomstvo udržateľnosti, projekt filmára Kipa Andersena, je výsledkom jeho skúmania hlavných dôvodov globálneho otepľovania a zmien klímy. Výsledky odhaľujúce najdeštruktívnejšie priemyselné odvetvie sú šokujúce a rovnako aj postoj svetových environmentálnych organizácií k nim. Svojim odkazom je porovnateľný s filmami ako Earthlings, no neobsahuje žiadne zábery násilia páchaného na zvieratách či ľuďoch. Je to dokument plný faktov a argumentov. Film, ktorý pomohol otvoriť oči aj tým najväčším odporcom vegánstva.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Cowspiracy je možno tým najdôležitejším filmom, ktorý bol vytvorený, aby inšpiroval k záchrane planéty. (Louie Psihoyos, oscarový režisér filmu „Zátoka“)

www.cowspiracy.com

Okrem toho na vás čaká výstava grafík a poézie s tematikou vegánstva a ochrany zvierat z dielne Skool of Vegan Slovensko a Michala Banaša z For the animals a samozrejme infostánky Wild and Free Kolektívu, hnutia 269 Slovensko a veganstvo.org.

Zmyslom vegánskych večerí, či nedeľných vegetov je posedenie v priateľskej atmosfére, pri zdravom a chutnom jedle. Jedinou podmienkou je, aby jedlo neobsahovalo nič živočíšneho pôvodu, teda mäso, mliečne výrobky, vajcia, med a živočíšne emulgátory. Vítaní sú vegáni aj nevegáni, stačí otvorenosť novým podnetom a rešpektovanie iných názorov.

Vstupné na podujatie je dobrovoľné, jedlo je zdarma. Výťažok zo vstupného bude venovaný Občianskemu združeniu Prešovskí havkáči, ktoré sa venuje záchrane opustených zvierat.

 

Link na udalosť: https://www.facebook.com/events/897728153668482/