Vyskúšaj tento rýchly a zdravý recept na vegánsku polievku z tekvice Hokkaido.

polievka hokkaido

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Potrebuješ:

tekvicu hokkaido

zemiaky

mrkvu

cibuľu

cesnak

olivový olej

soľ

sójový nápoj (nemusí byť)

margarín Alsan (zoženieš už takmer v každom obchode s bio potravinami)

Ako na to:

Na olivovom oleji opražíš cibuľu a cesnak kým začnú jemne chytať farbu, pridáš na väčšie kocky nakrájanú tekvicu (nezabudni ju ošúpať a zbaviť jadierok), zemiaky a mrkvu na kolieska, ešte chvíľku opražíš a zaleješ vriacou vodou tak, aby boli prísady zakryté a pridáš trochu soli. S vodou to nepreháňaj, aby polievka nebola príliš riedka, so soľou tiež radšej striedmo. 🙂 Keď sú zemiaky a mrkva mäkké (hokkaido sa uvarí rýchlo), všetko to zmixuj ponorným mixérom a nakoniec pridaj Alsan a sójový nápoj a premiešaj.

Na tanieri si polievku z hokkaido môžeš ešte jemne poliať tekvicovým olejom a posypať opraženými tekvicovými semienkami, opraženým na kocky nakrájaným tofu a pod.

Množstvá neuvádzam zámerne, na tejto polievke naozaj nie je čo pokaziť ak to nepreženieš soľou alebo sójovým nápojom.

Hokkaido

Na záver sólo pre Hokkaido:

V posledných rokoch sa tento druh tekvice teší mimoriadnej popularite. Je jednoduchá na pestovanie, ak máš vlastnú záhradu, ale je tiež bežne dostupná vo všetkých supermarketoch. Jej oranžová farba nasvedčuje, že je nabitá betakaroténom, ktorý je dôležitý pre tvorbu vitamínu A. Okrem neho obsahuje Hokkaido vitamíny B a C, minerály ako draslík, zinok, fosfor, horčík či vápnik. Je vhodná na varenie, pečenie, môžeš ju jesť surovú, grilovanú. Taká zdravá kamoška (nielen) pre lenivých.

 

foto: internet