Všetci chceme spraviť niečo pre seba, svoje telo a zdravie v novom roku. Väčšina z nás sa prihlási do telocvične, prestane piť, fajčiť atď. Ale čo tak spraviť niečo pre seba, svoje zdravie a takisto tisíce zvierat a túto planétu?

Jedným ťahom môžeš:

  • zlepšiť svoje zdravie, stratiť nadváhu a nadbytočné tuky, cítiť sa ľahšie a energetickejšie a takisto sa vyvarovať zdravotných problémov v budúcnosti – ako rakovina, infarkt
  • nepodieľať sa už viac na utrpení, vykorisťovaní a zabíjaní nevinných tvorov
  • nepodieľať sa už viac na znečisťovaní a ničení tejto planéty cez mäsový a mliekarenský priemysel
  • zistiť veľa o zdravej výžive, o tom, čo tvoje telo naozaj potrebuje a odkiaľ to získaš
  • vyčistiť si svedomie a myseľ a zmeniť svoj pohľad na svet k pozitívnejšiemu a harmonickejšiemu s prírodou a ostatnými tvormi

Skús si to na 30 dní, nemáš čo stratiť, a môžeľ získať veľa. 

Prečo 30 dní? Ľudský mozog funguje veľmi rád na naučených činnostiach – zvykoch, ktoré potom opakujeme automaticky, bez veľkej námahy. Na “zvyknutie si” na niečo nové potrebuje ľudský mozog niečo nad 20 dní. Takže za 30 dní si na všetko zvykne a nebude ti to pripadať také neobyčajné, a pritom 30 dní nie je veľmi veľa času, ak by sa ti to nepáčilo.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ako na to?

  1. Prečítaj si o tom, prečo sa dať na vegánstvo, nech máš na to dobrú motiváciu
  2. Pozri si odporúčané videá od Gary Yourofsky a Earthlings (obe majú české titulky)
  3. Pozri si skvelý dokument plný tvrdých faktov Cowspiracy. Jeho premietanie sme pre teba pripravili aj v Košiciach, 31.1.2015.
  4. Prečítaj si čo je vyvážená rastlinná strava
  5. Pozri si naše odporúčané čítanie a videá
  6. Všetky živočíšne produkty z chladničky dokonč alebo ich daruj (nevyhadzuj, už keď to zviera zomrelo, tak ho nezneuctime ešte viac vyhodením). Nakúp si rastlinnú stravu, nájdi si svoje obľúbené recepty a pusť sa do experimentovania.
  7. Prestaň nakupovať výrobky zo zvierat ako kože či kožušinu
  8. Prečítaj si dôležitý článok o vitamíne B12
  9. Na našej vegan mape si pozri, kde si môžeš nakúpiť, kde sa môžeš najesť, ak sa ti nechce variť.. Alebo si na to pozri www.happycow.net

Čo sa vyvárania týka, tak neboj – veľa receptov si nájdeš na internete, a v našej sekcii Recepty.

Veľmi odporúčam pozrieť si video od Gary Yourofsky (české titulky) o vegánstve. Alebo Earthlings, jeden z najlepších dokumentárov o vegánstve a o masovej produkcii mäsa a mliečnych výrobkov. (Earthlings má aj české titulky dole v menu).

Základ je poriadne sa poinformovať o tom, čo potrebuje tvoje telo a odkiaľ do získaš, potom niečo o varení a receptoch a zvyšok už pôjde sám.

Ako inšpiráciu ti ponúkame fajnové fotečky ešte lepších vegánskych jedál:

V reštauráciách na Slovensku je niekedy ťažšie nájsť niečo bez syra, takže sa priprav, že budeš v reštikách jesť menej (čo ťa vyjde lacnejšie…) alebo že si budeš musieť požiadať a vysvetliť vegánske alternatívy tvojich jedál. Ako napríklad pizza bez syra, len s bohatšou zeleninovou oblohou. Najzdravšie pre teba ale je jesť surové potraviny, teda nevarenú zeleninu, ovocie a orechy, alebo si variť skvelé jedlá doma. Ale vzniká čoraz viac reštaurácií a obchodov s vegan stravou, takže je to každým dňom lepšie – nájdi si kde nakúpiť alebo kde sa môžeš najesť na našej mape.

Samozrejme, ak trpíš nejakou chorobou a iným zdravotným postihnutím, prejdi si to so svojím lekárom, pretože nepoznáme tvoju presnú situáciu. Ale ak si zdravý a netrpíš nijakým nedostatkom vitamínov a živín, tak ti rastlinná strava pravdepodobne ešte zdravie zlepší :).

Daj nám vedieť v komentároch, ak sa do toho pustíš!