Či už si sa rozhodol pre vegánstvo z morálnych, ekologických, zdravotných alebo akýchkoľvek iných dôvodov, na podporu okolia a ich pochopenie môžes hneď zabudnúť. Jasné, sú rodičia, ktorí podporia svoje deti a sú priatelia, ktorí si povedia “woow si vegán, mega.” Ale.. úprimne, 99% ľudí si myslí, že ti šibe.

Si divný

neboj sa byt inymÁno, si! Pretože všetko iné a netradičné a nesúhlasiace s väčšinou, je divné. Zmier sa s tým. Odmietaš mäso a mäso je predsa aj slanina, klobása a aj kura! Ako môžes odmietnuť slaninu? Vec sa má tak, že my ľudia myslíme predovšetkým na seba, a nie je na tom nič zlé. Keď robíme niečo navyše pre nejaký vyšší cieľ (a zadarmo), musíme obetovať kus svojho pohodlia. A tu je ten problém. Vegánstvo ti kus pohodlia zoberie. Už sa nenaješ z toho, čo mama doma navarí. V reštaurácii si budeš môcť vybrať len medzi prílohami. No a na rodinných oslavách si bude z teba každý robiť srandu a ospravedlňovať sa, že trávu zabudli nakosiť. Na druhej strane toho získaš veľa. Objavíš množstvo nových chutí, naučíš sa variť, budeš vedieť oceniť naozaj dobré reštaurácie a budeš aj zdravší (ak neprepadneš vábeniu lotusiek, oreo keksíkov a ďalších nezdravých vegánskych sladkostí). Áno si divný a ľuďom, ktorí chápu vegánstvo ako absolútne zbytočnú obetu pohodlia, nikdy nevysvetíš, že ti je super a si takto sťaštný.

Zomrieš

Americkí vedci zistili, že až 100% ľudí, ktorí sa narodili, zomrie na konci svojho života. Tiež ti prešli zimomriavky po tele? Áno aj ty zomrieš, ale správna vegánska strava ti dokáže kvalitu života výrazne zlepšiť. Ďalším vedeckým faktom je, že až 98% ľudí sa po bezprostrednom kontakte s vegánom stane odborníkom na výživu. Dozvieš sa o nedostatku bielkovín, vitamínu B12, železa, celkovo vitamínov a minerálov, pretože všetky tieto látky su obsiahnuté vyslovene len a len v mäse. Pri tejto “logike” ti argumenty o rastlinných zdrojoch bielkovín, železa, B12-ky a všetko ostatného jednoducho neprejdú. A vieš prečo? No lebo na nelogický argument neexistuje logický protiargument, ktorý uspokojil druhú stranu. Takže zži sa s faktom, že umrieš. A to, že si si znížil riziko cukrovky, rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, ti aj tak nikto nezoberie.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Vyvyšuješ sa

“Vegáni sa tvária ako nadľudia a ukazujú na nás mäsožravých prstom, akože my sme tí horší, lebo oni nejedia zvieratá.” Si vegán a tvrdíš, že vegánstvo je zdravšie, že zabíjanie a zneužívanie zvierať je nemorálne, že závislosť na mäse ničí životné prostredie.. Presne týmito tvrdeniami ukazuješ, aj keď nepriamo, prstom na všetkých, ktorí berú jedenie mäsa ako normálnu vec. Samozrejme, ľudia sú všade rovnakí. Či už sú vegáni, vegetariáni, mäsožravci, čierni, bieli, zelení, kresťania, moslimovia, hetero, homo a vlastne všetci zaskupinkovaní do nejakej kategórie. Všade sú ľudia, ktorí su tzv. assholes. Vegáni nie sú výnimkou a môže sa ti stať, že narazíš na mierumilovnú skupinku na facebooku a zistíš, že jeden sa háda s druhým, kto je väčší vegán. Toto je vyvyšovanie priame. Čiže, áno vyvyšuješ sa, či chceš alebo nie, pretože ukazuješ na nedostatok súcitu človeka, ktorý mäso je. Verím však, že nepatríš k assholes vegánom a robíš to nepriamo.

Boh ťa neľúbi

Veď keby Boh chcel, aby sme nejedli mäso, nedal by nám zvieratá. Na toto neexistuje protiargument, budeš zatratený. Amen.

Nevzdávaj sa svojich ideálov len preto, že ťa okolie nechápe. Je to absolútne normálne, robíš veci inak, ako sme boli vychovávaní. Keď som pred 8 rokmi prešla na vegetariánsku stravu, všetci si mysleli, že je to nejaký trend a chcem byť strašne kúl. Približne v tom čase začali vtipy o mojom jedálničku pozostávajúcom z trávy. Rovnako si všetci mysleli, že veľmi rýchlo ochoriem a umriem. Keď som sa stala pred rokom vegánkou, tak sa rétorika zmenila na “zlaté vegetariánstvo” a následne na “Baši, ako vegetariánstvo. Ok, pochopím. Ale vegánstvo, to je už extrém.” A viete čo? Žijem ešte stále, som zdravá, už viac než 8 rokov si každý robí srandu z môjho vegánstva a strachuje sa o môj prísun bielkovín. A viete ešte čo? Je mi to jedno. Neprekonvertovala som svoje okolie na vegánstvo a ani som sa za 8 rokov nezbavila tých blbých vtipov. Som divná, vyvyšujem sa, Boh ma neľúbi a ešte k tomu raz aj zomriem. Ale za ten pocit, že sa nepodieľam na zabíjaní a zneužívaní zvierat, mi to stojí. Ako bonus moje vegetariánstvo/vegánstvo a podpora motivovala niekoľko ďalších ľudí, aby sa vybrali touto cestou a bolo nás divných viac.

P1010852

Barbora Ilić (text), dlhoročná milovníčka zeleniny, písania a cestovania. Verím, že každý z nás dokáže spraviť svet o kúsok krajším.