Foie Gras je francúzsky výraz doslovne znamenajúci „tučná pečeň“. Ide o chorú a abnormálne zväčšenú pečeň husí alebo kačíc, ktorá vzniká násilným kŕmením.

naľavo je zväčšená pečeň násilne vykŕmenej husi, vpravo je husacia pečeň normálnej veľkosti
naľavo je zväčšená pečeň násilne vykŕmenej husi, vpravo je husacia pečeň normálnej veľkosti

Prieskumom na farmách zameraných na výrobu Foie Gras v USA a Francúzsku sa zistilo, že krutosť k zvieratám je tu bežnou praktikou. Dva až trikrát denne farmár kŕmi každé zviera spôsobom, že jej strčí do krku väčšinou až priamo do žalúdka dlhú kovovú rúrku a doslova doňho natlačí približne 2 kilogramy kukuričnej kaše. Do nej pridávajú olej a vodu aby sa ešte viac zväčšil objem, ktorý tvorí 20-30% normálnej váhy zvieraťa. Pečeň je tak pod tlakom enormného množstva potravy nútená k oveľa väčšej práci a tým dôjde k jej zväčšeniu. Bežne pečeň kačice alebo husi váži okolo 50gramov, násilným vykrmovaním táto hmotnosť narastá až na 300 gramov. Pre dosiahnutie čo najväčšej efektívnosti tejto praktiky sú zvieratá obmedzované v pohybe buď minimalizáciou životného prostredia alebo zahrabávaním väčšej časti tela do zeme.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

foie gras krmeniePri zavádzaní kŕmnej trubice do tela často dochádza k poškodeniu vnútorných orgánov, čo má za následok vnútorné krvácanie a uhynutie zadusením sa vlastnou krvou vo veľkých bolestiach. Iné zvieratá sú násilným vykrmovaním a nemožnosťou pohybu tak oslabené, že sa nedokážu brániť množstvu potkanov a myší, ktoré ich zožierajú zaživa.

Pečeň zvieraťa je tak enormne zväčšená, že podľa hodnotenia veterinárnych lekárov musí prežívať neuveriteľnú bolesť. Okrem toho trpia aj vplyvom faktorov bežných pre veľkofarmy ako je premnoženie, malý životný priestor, zranenia a choroby (napr. slepota spôsobená nedostupnosťou vody, ktorá je najmä pre kačice nevyhnutná pre čistenie očí) , odstrihávanie zobákov (bežná praktika tzv. hydinových fariem) a následne násilná smrť.

Vo viacerých krajinách v súčasnosti prebiehajú snahy o zákaz výroby a predaja tejto „lahôdky“, na Slovensku sa o tejto téme nehovorí napriek tomu, že foie gras je aj u nás veľmi obľúbené najmä v drahších reštauráciách.