V tomto článku sa pokúsim zhrnúť rôzne tipy a ponaučenia, ktoré som zozbieral z čítania kníh ohľadom aktivizmu za práva zvierat, z prieskumu a z rozhovorov s ľuďmi. Nie je to jediný prístup, každý si nájde svoj, toto je taký môj subjektívny názor, ktorý považujem za najefektívnejší. Myslím si, že najlepšie výsledky pre zvieratá vegán dosiahne, ak sa bude držať tejto osnovy:

Ži príkladom

Každý vegán alebo aktivista za práva zvierat je vlastne hovorcom za všetkých vegánov a aktivistov za práva zvierat. Si ako taká reklama na tento prístup k životu. Je potrebné si to uvedomiť a žiť tak, aby ostatných nevegánov tvoj život inšpiroval, zaujal a neodstrašil. Vegán, ktorý má zdravý životný štýl, vyzerá zdravo a je spoločenský a príjemný, na otázky odpovedá pozitívne a informovane, má oveľa lepší dopad na svoje okolie, a šance ľudí inšpirovať, ako vegán, ktorý zo seba spraví vyvrheľa alebo obeť, opovrhuje ľuďmi, ktorí nie sú vegáni a takisto sa neinformuje dostatočne o vyváženej vegánskej strave, takže vyzerá chudo a nezdravo. Pre koho to robíme? Nie pre seba, pre zvieratá, tak je potrebné sa trochu posnažiť, aby sme už len svojim životom ľuďom ukázali, že vegánstvo prospeje ako zvieratám, tak nám a svetu okolo nás.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Pozitivizmus zájde ďalej ako agresívnosť

Ak sa trochu obzrieš po internete, nájdeš veľa foriem aktivizmu za práva zvierat. Niekto rozdáva letáky, niekto o tom píše a šíri osvetu, niekto to rieši oficiálne na ministerstvách, niekto sa vláme do fariem a oslobodí trpiace zvieratá, niekto si dá vypáliť do kože značenie, akým značia kravy na jatkách aby upozornil na zlú situáciu zvierat vo svete. Spôsobov je toľko, koľko je ľudí. A to je dobré, pretože každý spôsob si nájde fanúšikov a záujem iných ľudí, iné médiá a priláka pozornosť svojím spôsobom.

Ale jedna vec by mala prevládať pri každom prístupe k aktivizmu – pozitivizmus. Nemyslím to z hľadiska toho, či si optimista či pesimista, ale z hľadiska prístupu k ľuďom. Áno, robíme to pre zvieratá, ale zmenu dosiahneme len ovplyvňovaním ľudí. A každý dobrý marketér ti povie, že agresivitou sa zmena dosiahne len ťažko. Stojí veľa práce a peňazí, aby marketér napríklad presvedčil ľudí, aby zmenili značku cereálií, ktoré ráno jedia, a to všetko je pozitívnym a neagresívnym prístupom. Tak ak žiadame zmenu kompletného jedálnička a pohľadu na zvieratá, tak tu budeme potrebovať ešte pozitívnejší prístup.

Je dobré poukázať na utrpenie zvierat, ale nie ľudí z toho obviňovať. Málokto sa ráno zobudí a povie si “ako dnes prispejem k utrpeniu zvierat?”. Nie. Ľudia jedia mäso, nosia kožušiny atď zo zvyku, z toho, že to robia ľudia okolo nich, že to je normálne, súčasť ich kultúry. Ak ich obviníme z prispievania k utrpeniu zvierat, tak dosiahneme najskôr to, že zapnú defenzívu a ešte ich v tom utvrdíme. Ale s pozitívnym prístupom, keď nevegánov vidíme ako ľudí, ktorí ešte nevedia, že je aj iná možnosť, bez utrpenia, máme oveľa väčšiu šancu získať ich pozornosť.

Takže aj keď sa ťa aj po tisíci krát niekto spýta, odkiaľ berieš proteíny, tak im to s úsmevom vysvetli, je to predsa príležitosť zasa niekoho vzdelať ohľadom vegánstva a práv zvierat. Ty to počuješ už po tisíci krát, ale oni sa pýtajú prvýkrát.

Stále sa pýtaj “Ako môžem znížiť utrpenie pre čo najväčší počet zvierat?”

Denne máme ako vegáni pred sebou mnoho rozhodnutí, ako ovplyvniť životy zvierat. Zdieľať viac info na Facebooku? Porozprávať sa o tom viac s priateľmi? Zapojiť sa do nejakého protestu? Pracovať ako dobrovoľník? Je ťažké sa rozhodnúť a nájsť ten najlepší alebo najefektívnejší prístup.

Náš čas je ale obmedzený. Tak musíme prioritizovať. A ako lepšie zistiť, ktorý spôsob je efektívnejší, ak nie hľadením na to, koľkým zvieratám to zlepší život a ušetrí utrpenie?

Ak niekoho informuješ o vegánstve a oni sa do toho pustia, tak si práve ušetril životy stovkám alebo tisíckam zvierat, znížil si dopyt po živočíšnych výrobkoch a zvýšil po rastlinných, čo ovplyvní ako sa sformuje priemysel v budúcnosti a taktiež si našiel niekoho, kto môže ovplyvniť ďalších ľudí vo svojom okolí. Takže spraviť z niekoho vegána je asi to najlepšie čo môžeš spraviť pre zvieratá a môžeš to robiť denne.

Preto je lepšie investovať svoj čas do osvety vegánstva, ako venovať príliš veľa času nejakej malej kauze, ktorá sa týka malého počtu zvierat a neovplyvní zmýšľanie ľudí. Alebo je lepšie usporiadať mierumilovný pochod, ktorý zaujme a informuje veľa ľudí o vegánstve, ako v noci rozbiť výklad McDonalds, čo bude mať skôr negatívny dopad.

 

Úplná osobná “čistota” a fanatizmus vs efektívne advokátstvo

Veľakrát som sa stretol s ľuďmi, ktorí sa obávajú zjesť / nosiť / použiť niečo živočíšne do takej miery, že im to preberie kontrolu nad životom. Namiesto toho, aby sa sústredili na efektívne propagovanie práv zvierat, sa hrabú v článkoch na internete, aby zistili, či také a také Ečko v jedle je zo zvierat alebo nie. ako dobre obhajovat prava zvieratAlebo kritizujú vegánov okolo seba, že si kúpili niečo, čo má napísané “môže obsahovať stopy mlieka”. Je očividné, že už keď vegán kritizuje vegána, tak niečo nefunguje.

Máme dôležitejšie poslanie – ukázať ľuďom, ktorí jedia mäso, mliečne výrobky a vajcia, nosia kožu a kožušinu, chodia do cirkusov so zvieratami a podobne, že sa to dá aj bez toho. Hádať sa medzi sebou, alebo vystrašiť nevegánov prehnaným pedantstvom zvieratám nijako nepomôže.

Taktiež je lepšie niekomu vysvetliť podstatu vegánstva namiesto poukazovania, ze keksík ktorí jedia, má v sebe nejaké živočíšne Ečko a odstrašiť ich takýmto detailným striktným prístupom. Či to Ečko zjedia alebo nie, je nič oproti tomu, keď sa rozhodnú prestať jesť mäso a mliečne / vaječné výrobky. Bacha na prehnanú pedantnosť, chorobnú kontrolu. Vyčítať ľuďom, že majú šnúrky na topánkach z vlny, keď sa dajú na vegánstvo, ich nielen že demotivuje ale takisto nijako zvieratám nepomôže.

Predstav si situáciu, kde si v reštaurácii s kámošmi, ktorí jedia mäso. Ty si chceš dať veggie burger, no dáš čašníkovi 25 otázok ohľadom jeho prípravy a nakoniec si dáš šalát, lebo si nie si istý, či ten burger má nejaké mizivé percento zvieracích produktov alebo nie, alebo sa tam použilo nejaké farbivo z chrobákov. Ako to vyzerá z pohľadu tvojich kámošov? Vyzeráš ako taký paranoidný úbožiak, ktorý nemôže nič jesť, len paradajky a šalát, je nespokojný a ľudí dookola otravuje svojou fanatickou kontrolou všetkého, čoho sa dotkne. Druhá možnosť je, že si skrátka ten burger dáš, povieš aký bol chutný a že aj bez mäsa sa dá vychutnať burger, tvoji kámoši ho možno ochutnajú alebo si namiesto mäsa dajú veggie burger nabudúce. Myslím, že je zrejmé, ktorá situácia je lepšia pre zvieratá.

Chceš, aby nás ľudia spájali s našou túžbou po svete bez utrpenia, alebo so zoznamom produktov a ingrediencií, proti ktorým sme?

Ľudia sledujú trendy

Väčšina ľudí nerobia to, čo robia, pretože sa nad tým poriadne zamysleli a spravili vedomé rozhodnutie. Robia to automaticky preto, že to robia ostatní, spoločnosť. Tak to využi v prospech zvierat. Ľudia budú viac naklonení spraviť tú správnu vec, pretože si myslia, že je to väčšinový názor, že to tiež robia ľudia v ich okolí, ako keď ich požiadame, aby to spravili pre zvieratá.

Napríklad, ak niekomu vysvetľujem niečo o vegánstve, tak sa nebudem sústrediť na to, že vo svete zomrie ročne 60 biliónov zvierat na produkciu mäsa, ale na to, že behom posledných 10 rokov sa vegánstvo rozbehlo a veľa ľudí sa na to dalo, že im to zlepšuje zdravie, že aj u nás sa otvárajú vegánske reštaurácie a veľa reštaurácií pridávajú vegánske možnosti do menu, že je to zdravšie a o nič drahšie. A keď poznáš ľudí v okolí, ktorí sú vegáni, tak na nich poukáž, alebo na známe osobnosti, ktoré podporujú práva zvierat.

Ľuďom záleží v prvom rade na ľuďoch

U vegánov to možno neplatí, robia veľa pre zvieratá zo súcitu k nim. Ale väčšina spoločnosti sa zaujíma o potreby ľudí v prvom rade, všetko ostatné je druhoradé. Tak si zisti, ako to vidí daná osoba / skupina ľudí, s ktorou komunikuješ. Ak im záleží na zvieratách, tak sa tomu prispôsob, poukáž na to, ako vegánstvo zlepší situáciu zvierat. Ale ak im záleží na ľuďoch, tak sa sústreď na ďalšie výhody vegánstva – zdravie, pozitívny dopad na životné prostredie.

Nájdi spojenie medzi kauzami týkajúcimi sa ľudí, s kauzami týkajúcimi sa práv zvierat a dosiahneš viac pre zvieratá.

Prijmi ľudí k tomu, aby povedali “Áno” na začiatku

Začni pozitívne a dostaň ľudí k tomu, aby povedali “Áno” hneď na začiatku debaty, prednášky a pod. Napríklad, začni svoju prednášku otázkou “Chceli by ste žiť v lepšom svete?”. Takto budete mať od začiatku konsenzus (spoločný súhlas), ktorý udrží celú debatu v pozitívnej nálade a dá ľuďom väčší dôvod s tebou súhlasiť.

 

Máš ďalšie nápady, ako byť lepším advokátom práv zvierat? Hoď ich do komentárov!

 

Čerpal som (nielen) z týchto zdrojov, ktoré zároveň odporúčam:

How to do Animal Rights (PDF zdarma)

Effective Advocacy: Planning for success (PDF zdarma od PETA)

Uncaged: Top Activists Share Their Wisdom on Effective Farm Animal Advocacy

Striking at the roots: A practical guide to animal activism

 

–Lukáš