Tak čo Prešovčania, poVegetili ste si? 🙂 Úprimne povedané, bola som veľmi milo prekvapená takou hojnou účasťou. V prvom rade – klobúk dole pred organizátormi, prvýkrát a hneď takto úspešne…to sa podarí málokomu!

nedelny veget prešov
nedelny veget prešov

Miesto činu – 263 pub na Slovenskej 30 doslova praskal vo švíkoch, čiže nabudúce predpokladám väčšie priestory, ale atmoška bola úžasná. Viacero eko a animal-friendly organizácií, firmičiek dostalo svoj vlastný priestor na prezentáciu (aj my, aj my! 🙂 ), čo bolo skvelé, pretože tieto akcie majú byť v prvom rade o informáciách a dobrom pokeci, až v druhom rade o jedle, či nie? Hneď pri vstupe ste mohli dokonca prispieť na dobrú vec – dobrovoľnú organizáciu Prešovskí havkáči, ktorí venujú svoj voľný čas pomoci túlavým a trpiacim psíkom a mačičkám v Prešove. Vďaka za vašu prácu, decká 🙂 A vám, ktorí ste tam boli patrí veľká vďaka za finančný príspevok, každý centík veľmi pomôže.

Okrem cruelty-free fajnotiek, ktorých fotky nájdete nižšie v galerke, alebo na FB stránke Nedeľného vegetu Prešov (spolu s receptami, ak sa o nich kuchtíci podelili…) ste si mohli užiť aj zaujímavú prednášku kolektívu Biosphere a príjemný koncert kapely N3O akustika.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Cieľom prednášky Kolektívu Biosphere bolo informovať ľudí o organickej káve z Mexika, pestovanej v súlade s prírodou, porozprávali niečo o májskych indiánoch, ktorí sa ako Zapatisti snažia o zmenu sociálnej situácie v mexickom Chiapase. Sú obrovskou inšpiráciou pre ľudí vo svete a Kolektív Biosphere tým, že predáva ich kávu, ich podporuje priamo financovaním ich aktivít. Dozvedeli sme sa tiež niečo o družstevníctve ako forme, vďaka ktorej sa ľudia môžu na Slovensku organizovať a vytvárať si tak pracovné miesta bez šéfov a nadriadených. Biosphere Kolektív podporuje vegánsky spôsob stravovania a života, presadzujú podporu miestnych roľníkov na východe slovenska venujúcich sa pestovaniu organického ovocia a zeleniny. Ich vlastnými slovami: “Boli by sme radi, aby sa naša káva, čaje a kakao, ktoré pochádzajú z výlučne férového obchodu sa postupne dostali ľudom s dobrým srdcom a ochotou pomáhať si navzájom.” Odporúčam mrknúť sa na ich e-shop ! 🙂

Takže, keďže tento prešovský veget určite nebol posledný, dúfam, že sa tam opäť vidíme minimálne v takom počte ako na tom prvom a určite ťa budeme včas informovať. 🙂