Ak si myslíš, že byť vegánom je nudné a že jediné čo po večeroch robíme je spamovanie Facebooku smutnými obrázkami a podpisovanie petícií, si na omyle. Minimálne pokiaľ si vegán žijúci v Košiciach. 🙂

Napriek tomu, že v tomto meste žiaľ nenájdeš špeciálnu vegánsku reštauráciu, je tu veľa miest, ktoré sú takpovediac vegan-friendly.

Napríklad super metalový podnik Collosseum, ktorý po dlhšej pauze znova začína s pravidelnou organizáciou akcie s názvom Nedeľný veget, kde si všetci navzájom pekne po vegánsky navaríme a vypočujeme nejakú zaujímavú prednášku alebo len tak poklábosíme. Report z tejto akcie na našej stránke nájdeš v priebehu decembra-januára, podľa toho, kedy najbližšie sa bude konať. Teraz sa ale chcem trošku povenovať baru, ktorý nie je až tak známy a nie je ani primárne na vegánov orientovaný, ale zaslúži si pozornosť svojim animal-friendly postojom. Ide o bar Madrid na Vrátnej ulici.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.
mapa madrid
(zdroj obr.: FB skupina Libresso Madrid)

Priznám sa, nás dovnútra prilákala tabuľa, na ktorej bolo napísané „tradične varené pivo“, slovo varené sme samozrejme pochopili na spôsob vareného vína, no, somár,  neskús to. 😀 Za objavenie tohto miesta teda vďačíme krátkodobej debilite, ale ako sa vraví – účel svätí prostriedky. Prvé čo sme si všimli, hneď pri vchode, bola nástenka na ktorej visel hand-made oznam s možnosťou príspevku pri bare na košický útulok UVP v Haniske. A ako som neskôr zistila, tých príspevkov tam nebolo málo, takže ďalší dôvod na spokojný úsmev.

Madrid UVP

Priestory sú rozdelené na fajčiarsky a nefajčiarsky, my sme hneď zakotvili v tom nefajčiarskom rovno vedľa barového pultu. Po počiatočných jemne zahanbených úsmevoch, keď nám obsluhujúca baba vysvetlila, že to pivo je tradične varené pri výrobe a teda sa podáva studené, sme si objednali pivo kávové a indian pale ale. A za seba musím povedať – lepšie pivo ako to kávové som ešte nepila. Oplatí sa ho mať hoc aj iba položené na stole a ovoniavať, ešte aj tá vôňa je bomba! Pri vyberaní chuťovky, ktorá bude nasledovať, sme v lístku narazili na fixou dopísanú vegan nátierku+chlieb. A keďže do niečoho pri tom pive zobať treba, objednali sme a očakávali niektorú z „črievkových“ nátierok a nejaký supermarketový chlieb. Keď nám Va Va, s ktorou sme sa stihli medzičasom aj zoznámiť, doniesla domácu hrachovú nátierku a k tomu domáci celozrnný chlieb, povedali sme si, že to už lepšie ani byť nemôže. Keď si ale ležérne spoza rohu vyšiel havkáč a prišiel pozrieť či mu náhodou niečo nechceme  ponúknuť, boli sme hotoví. Celkovo sme tých domácich chlpáčov narátali štyroch. Nikto ich odnikiaľ nevyhadzoval, pochodili si, poobzerali hostí, nechali sa postískať a išli si po svojom. Alebo zachrápali na sedačke pri stole, ktorý bol akurát voľný.

4

Takže – príjemné prostredie, skvelá obsluha, zverinec, vtipné a svojské zariadenie, možnosť zahryznúť niečo fajnové k skvelému pivu aj pre vegánov a kto by ste sa veľmi nudili, môžete si zahrať aj niektorú zo spoločenských hier, napr. semeno, žiaľ nepodarilo sa nám zistiť ako sa hrá, ak na to niekto prídete, dajte vedieť. 😀 Okrem toho sa na poschodí nachádza hostel, kde sa môžete ubytovať kedykoľvek v priebehu roka a miestnosť s krbom určená na  usporadúvanie firemných akcií, osláv alebo prednášok.

Čo tak prednáška o vegánstve? Alebo ísť len tak na pivo pokecať? 🙂 Daj vedeť dole v komente!