Nedávno som spravil prieskum a dal dokopy štatistiky z rôznych zdrojov ohľadom percenta vegetariánov v jednotlivých krajinách sveta. Teraz som sa pohral s ďalšími štatistikami ohľadom vegánstva, ktorých je ale menej a hlavne len pre niekoľko krajín. Ale na základe získaných štatistík som spravil odhad pre ostatné krajiny. Tak nech sa páči, pozri si koľko vegánov je odhadovaných ku koncu 2013 v jednotlivých krajinách sveta.

Interaktívnu mapu si pozri na TargetMap alebo kliknutím na tento obrázok:

kolko je veganov v krajinach

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Dobré správy sú, že je to stúpajúci trend (nie podľa mojich čísel, lebo toto je prvýkrát, čo to robím, takže to nemám s čím porovnať, ale podľa vyjadrení jednotlivých reportov, ktoré som použil).

Na Slovensku je asi 0.4% vegánov, čiže niečo vyše 21000 ľudí. Každý vegán (žijúci v rozvinutých krajinách) ušetrí od smrti a utrpenia asi 200 zvierat ročne. Takže Slovenskí vegáni ušetria život asi 4 200 000 (4 miliónom a 200 tisícom) zvierat ročne… Toto je neskutočne vysoké číslo a je skvelé, že toľko zvierat nemusí trpieť. Ale takisto je to zatiaľ len maličká časť globálnej produkcie – vyše 60 biliónov zvierat ročne.

Ak máš spoľahlivejšie zdroje alebo iné informácie, daj nám vedieť!

Postup – počet vegánov v porovnaní s počtom vegetariánov v krajinách ako Spojené štáty, Anglicko alebo iné Európske krajiny je zhruba 20% vegánov oproti vegetariánom. (Ak tam je 100 vegetariánov, tak tam je zhruba 20 vegánov). Keďže som zozbieral štatistiky ohľadom percenta vegetariánov, tak som použil tento 20% odhad a vypočítal tak odhadované percento vegánov pre tie isté krajiny. Nebude to presné, ale dá nám to aspoň nejaký obraz toho ako to vo svete je. Overil som si moje odhady s krajinami, kde sa dajú nájsť nejaké štatistiky ohľadom vegánstva, a čísla sú si celkom podobné.

Zdroje na potvrdenie môjho odhadu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_by_country

http://www.imaner.net/panel/statistics.htm#reveal

http://en.wikipedia.org/wiki/Veganism#Demographics

http://www.gallup.com/poll/156215/consider-themselves-vegetarians.aspx