Situácia s  vegetariánskymi a vegánskymi reštauráciami a ponukami sa konečne aj na Slovensku začína rozbiehať. Zatiaľ čo na východe sa ešte stále musíme uspokojiť s Govindou Ajvegou, v Bratislave si už vegoši môžu vyberať medzi viacerými podnikmi. Nedávno som tu strávila pár dní a na odporúčanie som si zbehla na obed do bistra Veggie na Obchodnej 66. Taký fast-food nielen pre vegetariánov, vegánov ale úplne každého, kto sa chce stravovať zdravo a nemá veľa času. Odporúčam, ale posedieť aspoň chvíľku, priestory sú síce malé, ale s veľmi príjemnou atmosférou, navyše sa dá sedieť aj na presvetlenej teplúčkej teraske.

veganska restauracia bratislavaNa výber máte viacero jedál, pre mňa to bolo ako návšteva wonderlandu, zrazu som nehľadala v 7 stranovom menu  aspoň jedno vegánske jedlo ale mohla si vyberať medzi viacerými vegánskymi…však to všetci dobre poznáme…no jednoducho splnený sen 😀 Všetko vyzeralo super, tak som to nakoniec vzdala a vypýtala si to, na čo som pozrela ako prvé – quiche, ktorý si môžete dať buď vo vegetariánskej verzii s ovčím syrom alebo vo vegan verzii s údeným tofu.  Neviem ako tá ovčia verzia, ale tá s tofu je božská 🙂 Tak nám s kamoškou zachutilo, že sme sa rozhodli, že si tu vyhodíme z kopýtka a koštneme si čerstvo upečený mrkvovec a vegan cookie, ja som si k tomu ešte dohodila matcha latte so sójovým mliekom. A aby mi nebolo málo, dala som si zabaliť robi wrap, pre prípad, že by ma počas túlania Bratislavou prepadol hlad a bola by som ďaleko od Obchodnej 😀 Skrátka 100% spokojnosť vo všetkých smeroch.

Suroviny, ktoré používajú pochádzajú z lokálnych zdrojov, uprednostňované sú vždy zdravšie varianty

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

veggie.sk

ingrediencií ako nerafinovaný cukor, bezlepková múka, morská soľ a v prípade take-away dostanete jedlo zabalené v recyklovaných alebo kompostovateľných materiáloch. Do recenzií sa patrí napísať aj nejaké negatíva, ale priznám sa, nejak mi nič nenapadá. Milá a ochotná obsluha, super výber, výborné jedlo, útulné priestory…ale čo je pre mňa ešte dôležitejšie ako ponuka, je to, že zakladatelia Veggie majú jasno v tom, prečo sa rozhodli pre takýto projekt. Ako mi povedala jedna zo  zakladateľov Bara:

„Cieľom veggie bolo v prvom rade ukázať, že stravovať sa ľudia môžu aj zdravšie, harmonickejšie a s ľahším dopadom na životné prostredie a to chutne! A ľudia nás myslím, prijali veľmi dobre a vracajú sa, takže sa veľmi tešíme a ďakujeme za to, lebo vieme, že ekonomická situácia Slovenska nie je taká priaznivá, ako na “západe”. Zatiaľ to je u nás tak, že čo je zdravé, to je poväčšinou drahé… Máme toho veľmi veľa na pláne v blízkej aj ďalekej budúcnosti, čo by sme radi zrealizovali. Lebo naša filozofia nie je len o papkaní. A 

zatiaľ je to všetko na dobrej ceste… :)“

vegan restauracia bratislava

Z ich vyjadrení cítiť hlbokú úctu k životu a životnému prostrediu, čiže odporúčam prečítať si aj info na ich stránke a takisto blog, nájdete tam veľa inšpiratívnych myšlienok, napr stručný a výstižný článoček o tom, prečo je dobré byť vegánom. Čo dodať? Držme im palce, pretože nápady ako tento posúvajú myšlienky vegánstva medzi všetkých ľudí, vďaka nim má ktokoľvek možnosť skúsiť si stravu, pri ktorej nemuselo trpieť žiadne zviera.

Na úplný záver ešte malé posolstvo od tímu Veggie:

 

„Počúvajte svoj vnútorný hlas, buďte pozorní a robte bez strachu, to čo vás robí vnútorne šťastných. Ochraňujte prírodu a buďte vďační za všetko, aj keď sa to javí, ako zlé.“