Za poslednú dekádu narástol počet vegánov v Británii o viac než 360 percent, ukazuje prieskum. Vyplýva z neho, že rekordné počty ľudí sa vyhýbajú jedlám zo zvierat.

Okolo 542.000 ľudí vo veku 15 a vyššie – viac ako 1% populácie – prešlo na rastlinnú stravu, nárast z o 150,000 ľudí v roku 2006. Podľa Vegan Society, tento prieskum dokazuje, že vegánstvo je jedno z britských “najrýchlejšie rastúcich lifestyle hnutí”.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Tento prieskum takmer 10,000 ľudí, vykonaný organizáciou Ipsos MORI pre Vegan Society a Vegan Magazine, je zatiaľ najväčší prieskum zameraný na zistenie počtu vegánov v Británii.

Vnímané benefity vegánskej stravy sú podľa nich hlavným poháňadlom tohto trendu. Zástancovia vegánstva hovoria, že vegáni majú nižší level cholesterolu, nižší tlak, nižší body mass index (BMI) a znížené riziko smrti spôsobenej srdcovo-cievnymi ochoreniami a rakovinou. Enviromentálne obavy a obavy o lepší život zvierat taktiež prispievajú k rastúcemu počtu ľudí odvracajúcich sa od živočíšnych jedál.

“Je fantastické, že máme v Británii viac ako pol milióna vegánov.” hovorí Jasmijn de Boo, generálny riaditeľ Vegan Society. “Viac ľudí ako kedykoľvek predtým konajú pod inšpiráciou zdravotných a enviromentálnych benefitov vegánstva, no zároveň zisťujú čo sa skutočne deje v zákulisí živočíšneho priemyslu a rozhodujú sa, že už viac nechcú prispievať k bolesti a utrpeniu zvierat.”

Zdá sa, že vegánske celebrity ako Ellie Goulding, Jennifer Lopez a Liam Hemsworth taktiež majú vplyv, prieskum ukazuje, že rastlinnú stravu si vyskúšajú hlavne mladí ľudia. Takmer polovica vegánov sú vo vekovej kategórii 15-34 (42%), v porovnaní s 14% vo veku nad 65 rokov. Drvivá väčšina vegánov žijú v mestských oblastiach (88%), z ktorých takmer štvrtina (22%) v Londýne. Tento prieskum taktiež ukazuje, že v Británii je už 1.14 milióna vegetariánov nad 15 rokov.

Vegánska strava vylučuje mäso, ryby, mlieko a mliečne produkty, vajcia, takisto ako ďalšie produkty vyrábané s pomocou živočíšnych ingrediencií a materiálov, ako med, víno, pivo či cider filtrovaný použitím živočíšnych produktov. Kedysi bolo vegánstvo vnímané ako extrémna, obmedzujúca diéta, no tento postoj sa mení. Množstvo supermarketov už ponúka vlastné vegánske značky a produkty a rastúce množstvo reštaurácií a kaviarní na hlavných uliciach ponúka vegánske možnosti. Minulý mesiac vyhlásila sendvičová a šalátová sieť jedální Pret a Manger, že budú v ich Soho pobočke (časť Londýna) ponúkať len vegánske a vegetariánske jedlá počas mesiaca jún, ako experiment, s tým, že sú otvorení zavedeniu tejto stravy aj v ďalších pobočkách.

(pozn. redakcia - experiment bol úspešný a Soho pobočka už ponúka stále vegánske a vegetariánske menu. Experiment ich dokonca pozitívne prekvapil a boli nadšení zo zvýšenej návštevnosti a dopytu.)

Podľa Keith Coomber z Vegan Life magazínu, postoj ľudí k vegánom sa mení z časti vďaka pozitívnemu zobrazeniu v médiách. “Už to nie je extrémny životný štýl, je už ľahký a prístupný,” hovorí. “Môžete vôjsť do akéhokoľvek supermarketu a nájsť veľký výber rastlinných mliek a iných vegánskych produktov. Ako sú konzumenti čoraz viac informovanejší ohľadom reality živočíšneho priemyslu a zdravotných dôsledkov mäsových a mliečnych produktov, tento rozmach bude pokračovať naďalej.”

(pozn. redakcia - tento rozmach vidíme aj u nás. Takisto ako sa rozširujú regály s vegánskymi produktami v supermarketoch, vznikajú nové reštaurácie alebo existujúce pridávajú vegánske možnosti, aj mienka verejnosti sa mení. V médiách sa už nehovorí o malých skupinkách aktivistov, ale o vegánstve ako zdravej strave a životnom štýle. Lavínový efekt sa začal :).

Voľný preklad z článku Telegraph.co.uk