Vždy ma veľmi poteší, keď vznikne nové gastronomické miesto, ktoré ľuďom ponúkne možnosť vegánskej stravy. Pokiaľ je to v meste, kde takýchto možností nie je príliš veľa, moja radosť je o to väčšia. Projekt PlantÁŽ.sk má za sebou prvý týždeň roznášania chutných jedál a tak som sa rozhodol navštíviť toto cruelty free miesto, ktoré sa ukrýva v krásnej oblasti medzi horami, konkrétne v meste Martin.  

Moja cesta vlakom viedla cez Vrútky, kde ma prišiel vyzdvihnúť autom veľmi ochotný a milý majiteľ Plantáže, Marcus, ktorý práve rozviezol svoj posledný obed. Po ceste mi predstavil svoje vízie do budúcnosti a tak isto aj ekologické obaly, v ktorých zákazníci Plantáže dostanú svoj obed. Je skvelé vidieť mladého človeka, ktorý vie čítať medzi riadkami a snaží sa krok po kroku premeniť svet v ktorom žijeme na lepšie miesto, a rovnako dokáže svoje plány zrealizovať.  

PlantÁŽ, MArtinV útulnej a príjemnej ( no stále trochu punkovej – moje srdce plesá ) kuchyni pre mňa pripravil mnou vytúžené marinované sójové rezne s majonézovým šalátom, tak isto aj výborné karfiolové placky s ryžou a čerstvým šalátom. Počas môjho vegánskeho obžerstva stíhal Marcus vybavovať interné záležitosti a dokonca aj objednávku mimo pracovnej doby, ktorú bol ochotne zaviezť, zatiaľ čo ja som si obzeral priestory, kde vznikajú tieto lahodné jedlá.  

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Momentálne funguje PlantÁŽ ako donášková kuchyňa, čo v praxi znamená, že si môžete ideálne deň predtým vybrať jedlo podľa denného menu, ktoré chcete nasledovný pracovný deň v čase medzi 11:00 a 13:00 doručiť, a spraviť objednávku cez web alebo telefonicky. Napísal som momentálne pretože Marcusove plány sú rozšíriť túto ponuku napríklad o možnosť objednania si vegánskej pizze, ale nebudem prezrádzať všetko, na čo sa ešte môžete tešiť.  

Ak však nechcete, aby vám ušli novinky, užitočné informácie či rôzne súťaže, odporúčam sledovať oficiálnu webovú stránku alebo facebookový profil

autor textu a fotografií: Michal Banaš