Tradičná slovenská večera na štedrý večer je kapor. Ľudia si ho buďto kúpia živého na trhu, alebo už nakúskovaného na filé. (Prečo to voláme filé a nie to, čo to fakt je – kusy mŕtveho tvora?). Kapor je takisto živý tvor, ktorý cíti bolesť, strach, paniku.

Predstav si stovky živých tvorov natlačených to malej miestnosti, ktoré bojujú o život a chcú uniknúť, ale nakoniec ich pozabíjajú. Pripomína ti to niečo? Čo tak Auschwitz? Len v tomto prípade tie živé tvory nie sú ľudia, ale ryby – kapre. Všetko ostatné je to isté, len sa jedná o iného tvora. Ale to utrpenie, strach a boj o prežitie je to isté.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Hoci by sme to nerobili s iným zvieraťom, ako psíkom, s rybami manipulujeme ako s vecami, akoby necítili, nežili – len ich pohadzujeme hore dole ako kamene, vyberieme ich z vody a necháme ich dusiť sa.

Chceme, aby krutosť a násilie bola naša vianočná tradícia?

A čo s toľkými rybami, keď ich nikto nekúpi? Neboj, s poklesom dopytu poklesne aj ich produkcia. Nekúp si kapra tento rok a na rok už priemysel bude musieť “vyrobiť” menej.

Viac info sa dozvieš v tomto letáku:

vianocny kapor

Skús si tieto vianoce užiť s rodinou bez toho, aby si spôsoboval utrpenie niekde inde – nekúp si kapra, ani filé, ale namiesto toho si vyskúšaj nejaké recepty bez zvieracích produktov a mäsa.

Na inšpiráciu si prečítaj tieto recepty:

Vegánsky zemiakový šalát

Vegánska kapustnica

Vegánska kapustnica 2

Iné vegánske recepty